Solić czy nie solić? Oto daję Wam odpowiedź na to pytanie!

Solić, ale mądrze.

Już tłumaczę  i przedstawiam kilka prawd na temat soli oraz tego, że zdrowy rozsądek nigdy nie wychodzi z mody.

Niepodważalnym faktem jest, że zwiększone spożycie soli w diecie promuje wystąpienie chorób układu krążenia, nadciśnienia oraz problemów z nerkami, wątrobą oraz otyłością. Słuszne więc wydają się zalecenia ograniczania podaży soli w diecie.

Zaraz, zaraz… przecież na samej górze napisałam- SOLIĆ ?

No właśnie! Tutaj należy wziąć pod uwagę szerszy aspekt ogólnych zaleceń światowych organizacji zdrowia. Jak zawsze.

Dlaczego warto się zastanowić?

Dlatego, że mimo ogólnego stwierdzenia, że sól jest szkodliwa, zapomniano, że jest też potrzebna ba! nawet niezbędna dla naszego organizmu. Minerały w niej zawarte zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego oraz wszystkich procesów metabolicznych. Zapotrzebowanie na minerały wzrasta wraz z indywidualnym trybem życia i fizjologią każdego z nas. Osoby trenujące, wykonujące pracę fizyczną bądź te nadmiernie pocące się będą wymagały większej podaży minerałów z zewnątrz.

SÓL = MINERAŁY ?

Tutaj właśnie dochodzimy do sedna sprawy. Zalecenia instytucji zdrowia są w zupełności uzasadnione ponieważ spożycie soli w krajach cywilizowanych znacznie przekracza normy. Pytanie tylko czy wynika to konkretnie z dodawania soli do potraw czy też spożycia soli pośrednio, tj. w produktach gotowych, instant, mieszankach przyprawowych, fastfoodach, serach i mięsie oraz wyrobach? Dodatkowo, trzeba rozróżnić sól, od chemicznie przetworzonego białego, proszku NaCl w torebce z napisem „sól kuchenna”. Rzeczywiście w tym przypadku, jeśli chodzi o ten rodzaj solenia to jedyne co możemy zyskać to dodatkowe problemy ze zdrowiem.

Dlaczego?

Zastanów się, pierwotnie sól kamienna, z której robi się sól kuchenną ma całą gamę odcieni barw od białej poprzez różową i pomarańczową ( z domieszkami związków żelaza), zieloną ( z domieszkami związków miedzi), niebieską, szarą i tak dalej…  Jak to się dzieje, że w opakowaniu znajdujemy idealnie biały proszek?

  • Sól kuchenna jest rafinowana w temp. ok. 600 stopni Celsjusza – to zmienia jej strukturę!
  • Zmiana struktury wiąże się z dodatkiem do niej: przeciwzbrylaczy, aluminium, glukozy oraz innych substancji obciążających nerki…
Jakie sole wybierać?

Najlepiej sprawdzą się sole himalajskie lub sól kłodawska.

Podczas gdy sól kuchenna zawiera dwa pierwiastki (Na i Cl), sól himalajska zawiera blisko 90 różnych mikroelementów!  

Sole himalajskie pochodzą z okolic Iranu, Pakistanu stąd też warto zwrócić uwagę na informacje z etykiety. Sole jodowane nie będą najszczęśliwszym wyborem, między innymi dlatego, że zwiększenie ilości przyjmowanego jodu wiąże się z koniecznością suplementacji selenu.

Podsumowując:
  1. Szkodliwe jest działanie białej soli NaCl standardowo występującej w każdej kuchni
  2. Spożywanie produktów przetworzonych, gotowych przypraw, wędlin wiąże się z bardzo dużym spożyciem bezwartościowej soli NaCl (oraz tony innych szkodliwych substancji).
  3. Dobra sól jest potrzebna bo zawiera niezbędne minerały. Warto więc dodawać ją do potraw lub wody dla uzupełnienia mikroelementów.
  4. Najlepsze i wartościowe będą sole himalajskie lub sól kłodawska.
  5. Sól jodowana nie powinna być przyjmowana z uwagi na nierównowagę w podaży selenu.
  6. Dodanie dobrej jakości soli do wody źródlanej podniesie jej wartość. Najlepiej jednak wybierać wody mineralne średnio lub wysozkomineralizowane.
  7. Odpowiednia obróbka cieplna i świeże przyprawy poprawiają walory smakowe potraw.
  8. Ograniczenie solenia wpłynie pozytywnie na  kubki smakowe, które przyzwyczają się do mniej intensywnie słonego smaku.
  9. Osoby trenujące bądź przewlekłe stresujące się powinny zwiększyć podaż soli ze względu na sód. Pacjenci z problemami trawiennymi (niedostateczną ilością soli żółciowych) powinni zwrócić uwagę na podaż sodu, ponieważ jest on niezbędny dla odpowiedniej produkcji soli żółciowych, których niedobór doprowadza do spadku wchłaniania tłuszczy i witamin w nich rozpuszczalnych.
  10. Niektórzy pacjenci- szczególnie cierpiący na PChN powinni bezwzględnie kontrolować podaż sodu w diecie.