Kokulinki dla chłopczyka i dziewczynki

Zdrowa alternatywa ulubionej słodkości rafaello. Zaangażuj malucha do wspólnego przygotowania przekąski. Formowanie kuleczek to świetna zabawa rozwijająca umiejętności manualne i sensoryczne.

składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej 

2 szkl. mleka koksowego

2 łyżki miodu

50 g mielonych migdałów

20-30 g  całych migdałów

laska wanilii i wiórki kokosowe

 

Dzień wcześniej zalej migdały ciepłą wodą i odstaw.
Po upływie 12h obierz ze skórki. Kaszę wsyp do garnka
a następnie praż cały czas mieszając. Kiedy kasza zacznie przyjemnie pachnieć można przesypać ją na sitko, sparzyć wrzątkiem, ponownie włożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotowując masę na małym ogniu dodajemy po kolei miód oraz rozkrojoną wzdłuż wanilię.  Kiedy kasza będzie miękka należy wyjąć wanilię i wyskrobać z niej ziarenka. Zmielone w blenderze migdały dosypujemy do kaszy i mieszamy aż do uzyskania lepkiej i gęstej konsystencji. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego nadziewając środek migdałem. Na koniec kuleczki obtaczamy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!