O mnie

 

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku dietetyka oraz Śląskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku psychodietetyka. Posiadam kwalifikacje, które pozwalają mi na ustalenie skutecznej dietoterapii w prewencji oraz przebiegu chorób przewlekłych, autoimmunologicznych oraz metabolicznych. Nieustannie poszerzam zakres swojej wiedzy na szkoleniach, kursach i konferencjach. Wielokierunkowe podejście do tematu dietetyki pozwala mi na obiektywne spojrzenie w przyszłość tej dziedziny. W swoim podejściu kieruję się przede wszystkim holistycznym spojrzeniem na pacjenta. Uważam, że zdrowie to wypadkowa wielu składowych.  Każdy objaw to informacja. Każde niepowodzenie to motywacja, aby spróbować inaczej. Nie ma na świecie dwóch takich samych osób, nie ma jednego planu żywieniowego, który jest odpowiedni dla wszystkich.  Dlatego właśnie moja współpraca z pacjentem jest bardzo indywidualna i opiera się także na wsparciu psychosomatycznym.

jk


Moja filozfofia

Momentem przełomowym w moim podejściu do dietetyki było uświadomienie sobie, jak  ważnym aspektem naszego życia
jest jedzenie. 
Dlaczego? Nasz organizm to układ zamknięty. Pod skórą, wewnątrz znajdują się wszystkie organy, które
nieustannie wykonują pracę, aby utrzymać równowagę. Nie możemy dotknąć żołądka czy wątroby.
 Funkcjonowania większości
z organów nie można też świadomie kontrolować. Nie da się zajrzeć na chwilę „do środka” i obejrzeć wszystkiego dokładnie
w dowolnym momencie. 

Jedzenie dotyka naszego ciała bezpośrednio. To najważniejsze źródło energii dzięki której żyjemy i funkcjonujemy. Natomiast jakość tego funkcjonowania jest właśnie bezpośrednio uzależniona od jakości pokarmu. Jeśli więc dostarczymy paliwo niskiej wartości to czy możemy oczekiwać pozytywnych efektów w postaci dobrego samopoczucia, wyglądu i zdrowia?

Odpowiednio zbilansowana dieta, jaką otrzymasz po konsultacji ze mną pomoże Ci budzić się wypoczętym i pełnym energii. Wpłynie także pozytywnie na kondycję skóry, paznokci  i włosów. Poprawi ogólny stan organizmu poprzez odpowiednią stymulację procesu trawienia. Dobrze dobrana dieta będzie chronić Cię przed występowaniem chorób cywilizacyjnych, ryzykiem wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia oraz chorób nowotworowych.

 Najważniejszy jest Mały i Duży Człowiek

Programowanie zdrowia rozpoczyna się jeszcze przed poczęciem. Zdrowie kobiety planującej ciążę wpływa na późniejszy potencjał dziecka. Odpowiednie żywienie, dbałość o florę bakteryjną jelit powinno być utrzymywane podczas całego cyklu życia. Od poczęcia przez najmłodsze lata do dorosłości i okresu wieku sędziwego. Każdy z tych etapów charakteryzuje się innymi potrzebami względem odżywiania, które pomogę Ci zaspokoić bazując na szerokiej wiedzy uniwersyteckiej i najnowocześniejszych badaniach klinicznych.